Ιστορία

Οι '' Πατέρες '' της Αγγειολογικής Εταιρείας

Ιστορία

1961

Ίδρυση Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας

Η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1961 από τους αειμνήστους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη  Αντωνόπουλο, καθηγητή της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, τον Μιλτιάδη Παπαμιλτιάδη , καθηγητή της Ανατομικής και τον Φρίξο Κωστέα, υφηγητή και Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Κοργιαλλένειου και Μπενάκειου νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το σήμα της Εταιρείας έχει φιλοτεχνηθεί από τον  Απόστολο Κατσόγιαννη, υποπτέραρχο εα -Χειρουργό.

Την  εποχή εκείνη οι παθήσεις των αγγείων απασχολούσαν έναν μικρό κύκλο ιατρών , ειδικά δε η χειρουργική θεραπεία τους μόλις έκανε τα πρώτα βήματα. Στο τέλος όμως της δεκαετίας του ’60 και μετά, ξεκίνησε μία πολύ πιο έντονη επιστημονική δραστηριότητα και στη διάγνωση και στη θεραπεία των αγγειακών νόσων. 

1980

12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγγειολογίας

Ως πρόεδρος πλέον της εταιρείας , ο καθηγητής  Π. Μπάλας οργάνωσε το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγγειολογίας με πολύ σημαντική διεθνή και εγχώρια απήχηση [ Από την “Ιστορία της Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής “ επιμέλεια έκδοσης Δ. Κισκίνης, 2000]   Από την δεκαετία του ’80 και μετά η πορεία της εταιρείας είναι στενά δεμένη με την Ελληνική Αγγειοχειρουργική Εταιρεία λόγω κοινών στόχων.  

1993

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο

το 1993 μετά από κοινή απόφαση των δύο ΔΣ πραγματοποιείται το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειολογίας-Αγγειοχειρουργικής στην Αθήνα με πρόεδρο τον καθηγητή Π. Μπάλα. Εκτοτε και μέχρι σήμερα το Πανελλήνιο Συνέδριο οργανώνεται εναλλάξ απο τις δύο εταιρείες.

1967

Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας

Μετά από προτροπή του Φρίξου Κωστέα, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπάλας ανέλαβε το 1967 την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας και ζήτησε από τον αείμνηστο καθηγητή  Ν. Οικονόμο, ο οποίος είχε συμμετάσχει ως μέλος της χειρουργικής ομάδας του καθηγητή Dubost, στην ιστορική επέμβαση για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, να αναλάβει την προεδρία της εταιρείας. Ακολούθως ανέλαβε την προεδρία ο καθηγητής κ Σπύρος Μουλόπουλος,

1981

Η καθιέρωση μαθημάτων

αποφασίζεται η καθιέρωση μαθημάτων Αγγειολογίας-Αγγειοχειρουργικής με πρωτοβουλία της Αγγειοχειρουργικής εταιρείας.

1961 - Present

Διαδρομή

Κατά την πολυετή διαδρομή της , την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία υπηρέτησαν ως πρόεδροι και άλλες – εκτός των προαναφερθέντων- σημαντικές προσωπικότητες με μεγάλη συμβολή στην εξέλιξη της αντιμετώπισης των αγγειακών παθήσεων, όπως ο καθηγητής  κ Μ. Σέχας [1990-1992] , ο καθηγητής κ Η. Μπαστούνης [2001-2002] κα. 

Από την δεκαετία του ’80 και μετά η πορεία της εταιρείας είναι στενά δεμένη με την Ελληνική Αγγειοχειρουργική Εταιρεία λόγω κοινών στόχων.  

Χρήστος Μπακογιάννης

Πρόεδρος
[email protected]

Νικόλαος Λιάσσης

Αντιπρόεδρος
[email protected]

Γεώργιος Κοπάδης

Απερχόμενος Πρόεδρος
[email protected]

Δημήτριος Σταράμος

Εισερχόμενος Πρόεδρος

 

Βασίλειος Τσιλιγγίρης

Γεν. Γραμματέας

Δημήτριος Ξανθόπουλος

Μέλος, Ειδικός Γραμματέας

Δημήτριος Λιακόπουλος

Ταμίας
[email protected]

Παρασκευή Τσιαντούλα

Αναπληρωματικό Μέλος