Η Εταιρεία

Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία

Έτος Ιδρύσεως 1961

από τις ιστορικότερες επιστημoνικές εταιρείες της Ελλάδος.

Η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία

Η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1961. Είναι μία από τις ιστορικότερες επιστημoνικές εταιρείες της Ελλάδος και η ίδρυσή της αποτελεί πρωτοβουλία αξιόλογη για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα.

Μέλη της είναι ιατροί κυρίως Αγγειοχειρουργικής αλλά και άλλων ειδικοτήτων οι οποίοι ναι μεν δεν χειρουργούν επί των αγγείων όπως οι Αγγειοχειρουργοί, ασχολούνται όμως γενικότερα με τις συνέπειες των παθήσεων των αγγείων. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΕ είναι αιρετά και ορίζονται μετά από εκλογές που διεξάγονται ανά διετία. Πολύ πριν την έναρξη της επίσημης και μοναδικής στην Ελλάδα ειδικότητας της Αγγειοχειρουργικής και πολύ πρίν τη δημιουργία του Διαδικτύου και των δυνατοτήτων του όπως η αμφίδρομη τηλεπικοινωνία (Skype), οι συζητήσεις μεταξύ των ιατρών, οι αντιπαραθέσεις, οι παρουσιάσεις σπανίων περιπτώσεων και των θεραπειών τους ελάμβαναν χώρα στις επίσημες συνεδρίες των επιστημονικών εταιρειών. H Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία αποτελεί έναν τέτοιον καταξιωμένο φορέα ηλικίας 56 ετών, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί το θεσμικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε όλες τις ειδικότητες της Ιατρικής. Τα αγγεία και οι παθήσεις τους προσεγγίζονται, διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται από τον Αγγειοχειρουργό, οι συνέπειες όμως, λόγω της δυσλειτουργίας του κυκλοφορικού, εμφανίζονται σε όλο το ανθρώπινο σώμα και άρα αποτελούν αντικείμενο ασχολίας σχεδόν όλων των ειδικοτήτων της Ιατρικής αλλά και άλλων επιστημών. Οι αγγειοδυσπλασίες, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα ανευρύσματα, ο διαχωρισμός, η νόσος των καρωτίδων, η στεφανιαία νόσος, οι αγγειίτιδες, η ισχαιμία του εντέρου, η νεφραγγειακή υπέρταση, η ισχαιμία των κάτω άκρων, η χρονία φλεβική νόσος, η θρομβoεμβολική νόσος, το τραύμα, το λεμφοίδημα είναι μερικά από τα νοσήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των αρτηριών, των φλεβών και των λεμφαγγείων του ανθρώπου.

Τώρα, πιο πολύ και από το παρελθόν, υπάρχει η ανάγκη για τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση από επίσημους φορείς, οι οποίοι θα κατευθύνουν, άμεσα, σε ασφαλή λιμένα τον τρομοκρατημένο ασθενή αλλά θα οδηγήσουν σύντομα και ορθά και τον επιστήμονα προς την κατάκτηση γνώσεων σε τομείς πέραν της ειδικότητός του. Ο στόχος της εταιρείας μας, στο σημερινό περιβάλλον, είναι αυτός: να ενημερώσει, να καθησυχάσει ή αντίθετα να επιστήσει την προσοχή σε αναχαίτιση ή διακοπή παραγόντων κινδύνου που βλάπτουν τα αγγεία (όπως το κάπνισμα, ή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία), να διαλύσει μύθους, κινδυνολογίες, δοξασίες ή να προκαλέσει αντανακλαστικά στο συλλογικό εγκέφαλο της κοινωνίας μας για την αναγνώριση κλινικών εκδηλώσεων των σημαντικών αγγειακών νοσημάτων και παράλληλα να παρουσιάσει με υψηλή αίσθηση ευθύνης τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες.

Η δραστηριοποίηση μιας ιατρικής εταιρείας μέσα στον καταιγισμό πληροφόρησης που υφίσταται σήμερα ο «Homo Ιnterneticus» θα περίμενε κάποιος ότι θα ήταν άνευ ή περιορισμένου σκοπού… Ισχύει όμως ακριβώς το αντίθετο.

Η υλοποίηση των ανωτέρω προσδοκιών πραγματοποιείται μέσω των επιστημονικών εκδηλώσεων, που ιστορικά διοργάνωνε, διοργανώνει και θα διοργανώνει η εταιρεία μας, όπως το Πανελλήνιο Συνέδριο ή με σεμινάρια, τακτικές φθινοπωρινές και εαρινές διημερίδες, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία, με άλλες ελληνικές ή ξένες επιστημονικές εταιρίες, οργανώσεις ή Ιατρικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις αυτές μαζί με εξέταση του κοινού από τα μέλη μας τυγχάνουν τεκμηριωμένα μεγάλης εκτίμησης και αντιμετωπίζονται θερμά από μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας. Επί πλέον, ο ριζικά ανανεωμένος ιστόχωρος φιλοδοξούμε να αποτελέσει πόλο τεκμηριωμένης ενημέρωσης και επιστημονικής αναζήτησης.